Planskiss
Beskrivning
Sju kilometer söder om Lammhult, vid sjön Stråken, ligger den natursköna fastigheten Växjö Aneboda 1:68 med adressen Aneboda Limnologen 1. Fastighetens totalareal är 7728 kvm, varav 5277 kvm utgör landareal och 2451 kvm vatten. På fastigheten finns fem byggnader med en total yta om 444 kvm: ett tidigare bostadshus, en tidigare laboratoriebyggnad samt tre mindre byggnader av enklare karaktär. Fastigheten är tomställd efter att tidigare ha använts av Lunds universitet för limnologisk forskning. Den ligger utanför detaljplanlagt område men inom riksintresse för vattendrag och till stor del inom riksintresse för naturvård. Dessutom ingår fastigheten i området för Aneboda Kulturmiljöprogram för Kronobergs län (2012). Inom detta utpekade område bör bebyggelsen anpassas till rådande byggnadsstruktur och lokal byggnadstradition. Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse bör underhållas och vid behov restaureras. Staten har inte längre behov av fastigheten. Fastigheten säljs med friskrivningsklausul.
BYGGLOV:
Kommunen meddelar att ändrad användning av fastigheten, exempelvis till bostad, kräver bygglov och vid rivning krävs rivningslov. Ansökan om förhandsbesked gällande bygg- och/eller rivningslov kommer inte att göras av nuvarande ägare.
RENOVERINGAR:
2015 Renovering av 3 st badrum och 2 st duschrum genom bl.a. NCC, Sandbäckens Rör och Hjortsberga Måleri & Golv. Våtrumsintyg finns.
2015 Ny varmvattenberedare Nibe ES 160
2015 Renovering kök i laboratoriebyggnad med nya ytskikt, inredning, spis med kerkamikhäll (Elektro Helios), fläkt (Electrolux), diskmaskin (Elektro Helios), mikrovågsugn (Elektro Helios), kyl/frys (Electrolux),
FASTIGHETSTAXERING:
Fastigheten är för närvarande taxerad som specialenhet, skattefri, typkod 800, med ett taxeringsvärde på 0 tkr. Ny ägare behöver ansöka om omtaxering i enlighet med framtida användning.
ENSKILT VATTEN:
En kallvattenanläggning där en hydroforpump tar färskvatten från en brunn utanför det tidigare bostadshuset och förser via hydroforkärl bostadshuset, laboratoriebyggnaden och kurshuset med kallvatten. Hydroforpump, kärl och avstängningsventil för området är placerade i källaren i det tidigare bostadshuset. Vattenprov har tagits av säljaren. För närvarande finns rinnande vatten endast rinnande vatten i bostadshuset. I de övriga husen är vattnet avstängt på grund av sönderfrusna ledningar, vilka inte kommer att repareras av säljaren.
ENSKILT AVLOPP:
Spillvattenanläggningen är uppdelad på följande system: Spillvatten från bostadshusets vattenklosett leds till en egen septitank utanför byggnaden. Spillvatten från laboratoriebyggnadens vattenklosett leds till en egen septitank utanför byggnaden. Övrigt spillvatten leds via två separata pumpbrunnar utanför bostadshuset respektive laboratoriebyggnaden till en gemensam slamavskiljare och vidare till en infiltrationsanläggning. Avloppsbrunnar och slutna tankar är nyligen tömda (kostnad: 3000 kr/tömning). Enligt uppgift från Växjö kommun finns det inga krav på åtgärder och ingen planerad tillsyn i nuläget.
UPPVÄRMNING:
Direktverkande el i två av husen samt två kompletterande kakelugnar i ett av husen.
SOTNING:
Senaste sotningsprotokoll från Växjö sotningsdistrikt med avvikelse är från 2017-08-16 och avser kontroll av kakelugnar. Ny godkänd kontroll krävs före användning av dessa eldstäder. Ny kontroll kommer inte att beställas eller utföras av nuvarande ägare.
ENERGIDEKLARATIONER:
Utförda 2020-01-11 och giltiga till 2030-01-11. Hus 1 energiklass B och energiprestanda 46 kWh/kvm och år. Hus 2 energiklass B och energiprestanda 48 kWh/kvm och år. Protokollen finns under fliken dokument.
OBIGATORISK VENTILATIONSKONTROLL (OVK):
Senaste besiktningsprotokoll med avvikelse är från 2013-06-03 och avser obligatorisk ventilationskontroll av ventilationssystemet. Protokollets giltighetstid gick ut 2016-04-13. Ny kontroll kommer inte att utföras av nuvarande ägare.
DRIFTSKOSTNADER:
Då byggnaderna stått tomma under en längre tid så finns inga uppgifter på relevanta driftskostnader.
SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR RIKSINTRESSE FÖR VATTENDRAG:
Länsstyrelsen meddelar att det inte finns några särskilda bestämmelser för vattenområdet. Riksintresset berör endast vattenkraftsproduktion, vilket inte är aktuellt på fastigheten. Om åtgärder i vattenområdet önskas, exempelvis intill sjöns högsta vattennivå, måste dessa anmälas.
SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR RIKSINTRESSE FÖR NATURVÅRD:
Länsstyrelsen meddelar att Stråkenområdet kan skadas av åtgärder som vattenreglering, byggande i vatten, och liknande. Fastigheten ligger inom strandskyddat område, vilket påverkar vad som kan göras. Att fastigheten använts som forskningsstation kan det också påverka hur byggnaderna får användas.
KULTURMILJÖPROGRAMMET FÖR KRONOBERGS LÄN:
Programmet är ett kunskapsunderlag och inte juridiskt bindande. För detaljerad information om lovplikt och riktlinjer, kontakta kommunen. Mer information finns på Länsstyrelsens hemsida: Kulturmiljöprogram | Länsstyrelsen Kronoberg.
Välkommen med er intresseanmälan!
Fakta
Ekonomibyggnader
Mark
Balkong/Uteplats/bilplats
Tomt
Servitut
Förening
Pantbrev / inteckningar
Det finns totalt 0 antal pantbrev uttagna om sammanlagt 0 kr.
Renoveringar
Internet
Vatten/avlopp
Budgivning
Är du intresserad?
Skicka in dina kontaktuppgifter så tar vi kontakt med dig.
Budgivning
Åkesson Mäklarbyrå tillämpar normalt öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar bud till mäklaren som löpande redovisar högsta budet till säljaren och till övriga spekulanter. Det är säljaren som bestämmer vem som får köpa och till vilket pris. Varken säljare eller köpare är bundna förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av bägge parter. Det är viktigt att du som spekulant har finansieringen klar eller har ett lånelöfte innan du lägger bud.
Undersökningsplikt
Som köpare har du undersökningsplikt. Det innebär att du själv eller tillsammans med en besiktningsman gör en noggrann undersökning av fastigheten. Köparen kan i regel inte kräva avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet för fel som borde upptäckts vid undersökningen. Undersökningsplikten omfattar inte bara den byggnadstekniska besiktningen utan hela fastigheten dvs mark, byggnader, installationer m m. Även när du köper en bostadsrätt är det viktigt att du undersöker lägenheten och skaffar dig en bild av bostadsrättsföreningens ekonomi och stadgar.