Viktor Rydbergsgatan 1

Växjö 6 075 000 kr Utgångspris

Lantlig idyll i centrala Växjö

En välskött villa från 1917 med inbyggd charm för dig som uppskattar högt i tak och flödande ljus från alla väderstreck. Alla spröjsade fönster är original. Övervåningen har tre sovrum, badrum med golvvärme och en balkong med kvällssol. Bottenvåningen består av möblerbar hall samt kök, matrum och vardagsrum med braskamin, en köksingång och en gästtoalett. I källarplan finns ytterligare ett sovrum och badrum med golvvärme samt matkällare och gott om förrådsutrymmen. Samtliga rum i huset har trägolv medan badrum och toalett är helkaklade. Det rödvita trähuset är en lantlig idyll för dig som vill vandra över vardagsrummets golvtiljor ut till den stora altanen en vårmorgon. Där finner du lugnet i söderläge.

Planlösning

Antal rum: 5 varav 3-4 sovrum
Boarea: 129 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Rumsbeskrivning: När du tar stora ingången till Viktor Rydbergsgatan 1 öppnar du en solid ekdörr och kan lägga hatten på hyllan direkt. Två vita svängdörrar leder sedan ut till en stor och ljusmålad hall med oljat trägolv. Rummet kan bland annat användas till arbetsrum. Rakt fram ser du vardagsrum och ljuset från altanfönstren. Du märker direkt den rymd som stora originalfönster och generös takhöjd ger.

Tittar du i stället till vänster, kan den svängda, vitmålade trappan leda dig upp till övervåningen som också har oljat trägolv och ljusa, målade väggar. Sovrummen är tre till antalet och ligger i fil till vänster. Rakt fram finns ett helkaklat badrum.

Det första sovrummet har stort fönster mot öster och en hel vägg med garderober, mittenrummet har ett modernt takfönster och en garderob och det tredje sovrummet har fönster mot väster och en platsbyggd stor garderob.

I badrummet är fondväggen klädd med blå mosaik vilket tillsammans med ett modernt takfönster både ramar in och släpper in ljus. Badkaret är inkaklat, golvet har Höganäsklinker och golvvärme. Inredningen är av ek och bänkskivorna är i oljad ek.

Innan du går ned, öppna de vita spegeldörrarna till balkongen, som visserligen ligger åt norr men erbjuder strålar av kvällssol. Här finns två inbyggda sittplatser.

Tar du trappan ner igen och svänger till vänster kommer du till matrummet som domineras av stora fönster och dörr ut till altanen. Ett hörn i den bortre delen av rummet har en serie spröjsade fönster av mindre storlek. Platsen är perfekt för en läshörna eller en julgran.

Matrummet är vitt och har massiva trägolv och detsamma gäller vardagsrummet som ligger intill. Detta rum har fönster mot såväl söder som öster och om du snurrar vänstervarv hittar du en vacker, murad öppen spis med braskamin.

Om du går tillbaka till matrummet kan du välja höger till köket eller vänster ut i det fria. Dörren till den generösa uteplatsen, som ligger i söderläge, harmonierar med husets fönster och det gör också de vindskyddande glasfönstren på altanens sidor. Golvet är i lärkträ. Till vänster finns ett inbyggt utekök med rinnande vatten och rakt fram går du bara ett par steg till den stora trädgården.

Nu kan du svänga höger och ta grusgången mot husets andra ingång. Den gröna dörren på den västra gaveln leder till en hall med platsbyggd klädhängare och en kombinerad sittbänk och skoförvaring. Golvet är av grått klinker, väggarna har vit pärlspont upp till halva väggen och därefter tapet.

Direkt till höger ligger gästtoaletten med gråa klinkerplattor och vitt kakel och ett litet fönster.

Husets kök går i grått, med moderna släta luckor, diskbänk i rostfritt och bänkskiva i oljad ek som erbjuder goda möjligheter till matlagning och umgänge. Köket är ljust tack vare ett stort fönster mot norr och direktkontakten med matrummet. En bardisk, även den i oljad ek, sitter mellan köket och matrummet. Till vänster finns ett kylskåp i rostfritt och rakt fram en inbyggd diskmaskin, spis med induktionshäll och fläktkåpa. Till höger om den moderna spisen finns en välfungerande vedeldad kokspis. Köksgolvet är av ekparkett.

Väl i köket kan du fortsätta till matrummet igen eller svänga höger och öppna dörren till källartrappan. Där nere kommer du direkt till ett stort sovrum med trägolv, ljust målade väggar och en hel vägg med inbyggda garderober. Ett par små fönster finns och under trappan ett litet förrådsutrymme.

Till vänster ligger ett förråd med frysbox och en matkällare, båda utrymmena har putsade vita väggar och grått klinkergolv. Går du i stället rakt genom sovrummet kommer du till en mindre passage som till vänster leder dig till ett pannrum med snickarbänk och förvaringsmöjligheter.

Mitt emot ligger ett helkalklat badrum med dusch och toalett. Det ljusa klinkergolvet har golvvärme. Ett fönster ger extra ljus och inredningen är i ek, med oljade bänkskivor.

Då du lämnar badrummet svänger du vänster och kommer in i tvättstugan. Även den med vitmålade, putsade väggar och grått klinkergolv. Tvättmaskin, torktumlare och sköljho i rostfritt finns här. Gott om möjligheter att hänga tvätt och en inbyggd vit bänkskiva kan användas som syhörna eller till sortering av tvätt.

Från tvättstugan tar du dig lätt ut genom den tredje ytterdörren som finns i huset och hamnar i trädgården, där du hittar garage och två cykelparkeringar under tak.

I trädgården på Viktor Rydbergsgatan 1 finns tre äppelträd, ett päronträd och ett plommonträd. Dessutom bjuds det på hallon samt en buske vardera av björnbär, röda och svarta vinbär. Merparten av trädgården ligger i söder och är insynsskyddad tack vare buskar och träd. I rabatterna växer lavendel i söder och rhododendronbuskar i norr. Den stora gräsmattan breder i dag ut sig, men har under åren haft gott om plats för grönsaksland, sandlåda, gungor och fotbollsplan.

Byggnad

Typ av byggnad: Friliggande 1 1/2-plans hus med källare
Byggnadsår: 1917
Vatten & avlopp: Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Stomme: Trä
Fasad: Träpanel
Fönster: 2-glas kopplade bågar. Enstaka isolerglas
Tak: Betongpannor
Grundläggning: Källare Krypgrund
Uppvärmning: Vattenburet system - Fjärrvärme.
Ventilation: Självdrag
Övrigt om byggnaden: Elburen golvvärme (enstaka utrymmen) 2 eldstäder.
Renoveringar: 1991: Tillbyggnad entré och toalett 1991-2018: Renovering, nytt kitt, målning och löpande underhåll av samtliga fönster 1992: Tätning av rökkanaler från kök och öppen spis Installation braskamin 1997: Tillbyggnad altan och monterig av altandörr Omlagda grusgångar med kantsten 1998: Installation av fjärrvärme 2002 Renovering av badrum på övervåning, inkl installation av golvvärme 2003 Renovering av kök, delvis ny köksinredning, inläggning av ekparkett och upptagning av valv mot matrum 2006-2007 Renovering källarplan: nybyggnation av badrum med golvvärme, källartrappa ut och ny dörr ut, montering av garderober och ekparett i sovrum. Klinker pannrum och tvättstuga, ny puts på väggar och målning. 2010 Slipning av trappa till övervåning samt golv i anslutning till trappan, både i bottenplan och övervåning Ny tvättmaskin Siemens 2012 Ny torktumlare Cylinda Nytt plåttak garage 2014: Byte av köksluckor och samtliga vitvaror i köket (Siemens och Bosch) Målning hela husets fasad Byte av ytterdörr köksingång Omläggning av tak med ny papp, ny läkt och nya betongpannor Bender Candor Kompletterande plåtarbeten bland annat ny skorstenskåpa Ny takkupa vid balkong Två nya takfönster Velux 2014-2018: Nytt staket, tryckimpregnerat 2015: Målning fasad garage 2016: Byte av delar av altangolv i lärkträ, rötskyddat med Organowood 2018: Ny gräsmatta Plank vid cykelparkering Byte termostatventiler Renovering av förråd och matkällare med klinker, ny puts och målning av väggar Slipning av trägolv i tre sovrum på övervåning Renovering altanfönster Målning balkong Fiber från Wexnet Ny frysbox (Electrolux) Målning av matrum: väggar, tak och element 2019 Renovering av svängdörrar entrén, montering med nya gångjärn Komplettering av silikonfogar i badrum på övervåning Nya badrumsfläktar för kontinuerlig ventilation på övervåning och i källare enligt rekommendation av besiktningsman

Energideklaration

Utförd: Utförd
Datum: 2018-12-18
Energikonsumtion: 156 kWh/m2 år.
Energiklass: E

Ekonomi

Pris: 6 075 000 kr kr Utgångspris
Taxeringsvärde: 2080000 kr (fastställt avseende år 2015)
Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde: 1163000 kr
Värdeår: 1929
Driftkostnad: 40992 kr/år och fördelas enligt följande:
  • Uppvärmning: 19789 kr
  • Vatten/avlopp: 6221 kr
  • Renhållning: 2105 kr
  • Hushållsström: 12877 kr

Kostnader för försäkring, fiber och sotning tillkommer.

Tomt

Tomtarea: 1077 kvm
Övrigt: Tomtarea 1 077 m² (friköpt).

Servitut, planbestämmelser m.m.

Planbestämmelser: Stadsplan (1964-04-14)

Övrigt

TV: Fiber/ Satellit
Bredband: Fiber
Sommar Sommar

Planritningar & kartbilder

Fastighetskarta

Karta

Budgivning

Åkesson Mäklarbyrå tillämpar normalt öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar bud till mäklaren som löpande redovisar högsta budet till säljaren och till övriga spekulanter. Det är säljaren som bestämmer vem som får köpa och till vilket pris. Varken säljare eller köpare är bundna förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av bägge parter.

Det är viktigt att du som spekulant har finansieringen klar eller har ett lånelöfte innan du lägger bud.

Undersökningsplikt

Som köpare har du undersökningsplikt. Det innebär att du själv eller tillsammans med en besiktningsman gör en noggrann undersökning av fastigheten. Köparen kan i regel inte kräva avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet för fel som borde upptäckts vid undersökningen.

Undersökningsplikten omfattar inte bara den byggnadstekniska besiktningen utan hela fastigheten dvs mark, byggnader, installationer m m.

Även när du köper en bostadsrätt är det viktigt att du undersöker lägenheten och skaffar dig en bild av bostadsrättsföreningens ekonomi och stadgar.